Алън Паркър идва в България.
Култовият британски режисьор пристига като гост на юбилейния 10-ти София филм фест, който започва на 9 март.

"В кината по цял свят властва американското кино. И ако не бяха кинофестивалите, нямаше да мога да видя филми от други страни", заявява прочутият режисьор.
"Аз ги гледам с погледа на режисьор с голям опит, затова и обръщам внимание и на най-дребните детайли. Интересуват ме многоплановите картини, в които се отразява културата на тази страна, в която е създаден филма.
Не всеки режисьор има възможност да снима скъпо кино", коментира създателят на “Пилето”, “Стената”, „Среднощен експрес”, „Ангелско сърце”, „Мисисипи в пламъци”.

Паркър работи с някои от големите актьори на нашето време – Робърт де Ниро, Мики Рурк, Никълъс Кейдж, Джин Хекман, Антъни Хопкинс, Кевин Спейси.

Според критиката „Стената” създава нова киноестетика в посока рок опера - с оригинално представяне на едноименния албум на Пинк Флойд.
Във филма по сценарий на лидера на групата Роджър Уотърс са вплетени анимациите на Джералд Скарф, а твората става символ на отрицанието на тоталитаризма и си спечелва милиони фенове от различни поколения и краища на света.

„Мисията на режисьора е да направи поне по един филм от всеки жанр”, казва британският режисьор, за когото любимо е „реалистичното кино с музикални елементи”.

Паркър не се възприема като политически режисьор, но смята, че филмът само като развлечение не би имал стойност.
"Аз искам във всеки филм да има отражение на моята гледна точка към отношенията между хората и разбира се, няма как да мина без политиката.
Изкуството трябва свободно да изразява всичко. Но от друга страна режисьорите трябва да внимават, защото киното е най-масовото изкуство и достига до милиони зрители.
И е опасно, да се представят екстремистки политически или религиозни мотиви", категоричен е Паркър.

По време на феста българските киномани ще могат да видят емблематичните му филми, превзели и запазената холивудска територия – „Стената”, „Пилето”, "The Commitments” и „Слава”.

София филм фест, със съдействието на Британския съвет ще представи и една друга страна на таланта на Алън Паркър – изложба с негови карикатури.

Когато е на снимачната площадка Алън Паркър рисува карикатури.
Актьорите, продуцентите, екипът – всички са в полезрението му и са запечатани на белия лист.
Дейвид Пътнам е сред най-честите му обекти за карикатури.
„Variety” и „Screen International” често публикуват творенията му.
Три книги събират най-доброто – „Hares in the Gate”, „Making Movies” и най-новата, публикувана през 2005 г. „Will Write and Direct For Food”.

Британският режисьор планира да заснеме филм за Юри Гагарин – интересът му привлича отношението на Запада към полета на първия руски космонавт, като мярка за отношението към бившия Съветски съюз.

"Когато Гагарин излетя в Космоса беше голям шок –потресаващо постижение на съветската наука.
Американците бяха вложили огромни средства, за да изобретят химикалка, с която може да се пише в космоса.
А руснаците съвсем простичко бяха решили въпроса – използваха молив".