Клиенти на ЕНЕРГО-ПРО сигнализират за нови схеми за телефонни измами, при които се злоупотребява с името на компанията. Сигналите са от живущи в област Велико Търново, които са получили телефонни обаждания от неизвестни лица от скрит номер. Измамниците се представят за служители на компанията и уведомяват за скъсана пломба, засечена кражба на ток и предупреждават, че ще изпратят екип, като съответно за "услугата" изискват пари от клиентите. Друга схема, която се прилага, е под предлог, че има промяна в датата на отчет, служител на компанията ще посети имота и е необходимо той да бъде оставен отключен.

От дружеството поясниха, че нямат практика да се обажда на своите клиенти по телефона за извършване на услуга, освен в случаите, в които те имат подадено в компанията писмено заявление за услуга по ценоразпис. В тези случаи номерът от служител на компанията никога не е скрит и обикновено обаждането е от националния телефон на електроразпределителното дружество 0700 16161. Компанията никога не изисква оставянето на отключени имоти по време на регулярния отчет от служителите, поясниха те. Графикът за отчитане на ЕРП Север е публикуван на адрес https://erpsever.bg/bg/e-uslugi/grafik-za-otchitane/grafik-za-otchitane-na-bitovi-klienti и изпълнението му не предполага телефонни обаждания на клиентите за осигуряване на достъп.

Прокуратурата се хвали, че COVID е уплашил ало-измамниците във Варна

Прокуратурата се хвали, че COVID е уплашил ало-измамниците във Варна

По-малко пресъпление по време на пандемия

Никога не е съществувала практика сметките за електроенергия да се събират по адресите и подобни действия са опит за измама. При съмнение за злоупотреба от дружеството съветват клиентите да сигнализират на денонощния телефон 0700 161 61 или да се обърнат към органите на реда.