Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили Троянският проход. Затова съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Поради снегонавявания временно в момента е ограничено и преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала "Хемус". 1320 машини са обработвали републиканските пътища през нощта.

АПИ имат готовност да пуснат още снегорини по пътищата

В това увери председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски на брифинг, посветен на актуалната пътна обстановка в страната. АПИ призова всички шофьори да карат внимателно по републиканските пътища.

В агенцията няма информация за бедстващи хора и закъсали автомобили.

Шофьорите трябва да бъдат подготвени за зимните условия, да спазват всички разпореждания на органите на МВР и АПИ и да не се допуска затрудняване на снегопочистващата техника.

Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград. Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите "Превала" и "Рожен", както и по път III-866 Девин-Михалково.

Снегове и виелици, 16 области са с оранжев и с жълт код

Снегове и виелици, 16 области са с оранжев и с жълт код

В западната част на страната снеговалежите ще спрат...

Остават ограниченията за тежкото движение в проходите в област Смолян и по направлението Белово - Юндола и Девин - Михалково. Усложнява се обстановката в Североизточна България, където е обявен оранжев код за 9 области. Главният път на област Шумен, Бургас, Добрич, Каварна и Шабла е затворен поради снегонавявания. Третокласният път към Аксаково е ограничен заради снегонавявания.

Отпадат и ограничената за движения за автомобили над 12 тона по направление София-Русе и София-Варна.

На въпрос на News.bg дали в АПИ има сигнали за шофьори, тръгнали на път неподготвени, Терзийски отбеляза, че АПИ има сигнали за неподготвени автомобили в Прохода на Републиката. Всички автомобили, които не били снабдени с вериги, били спирани, за да не затрудняват движението.

В АПИ са подадени и няколко сигнала за паднали клони и дървета в Искърското дефиле и по направленията в Смолян.

За снегопочистване временно е спряно движението на тирове над 12 т още по път I-1 Ботевград - Мездра, по път I-4 от Търговище до пътен възел "Коритна", както и по път I-3 от разклона за Бяла до пътен възел "Коритна". За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево, на територията на област Варна, както и по път I-9 Балчик - Албена и път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево. Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по път III-7003 Шумен - Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен - по път III-701, а в обратна посока по път Шумен - с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.