През нощта и утре, 9 януари, се очаква понижение на температурите, а в Северозападна и Северна България - валежи от сняг и увеличаване на снежната покривка, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура".

В областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания.

По тази причина АПИ призовава шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, посочват от Пътната агенция.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. Възможно е затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимата участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и други. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.