Към момента ситуацията по републиканската пътна мрежа е нормална за зимните условия, които вече 10 дни са налице. Това съобщи на брифинг председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Той посочи, че през нощта и сутринта е имало обилни снеговалежи по всички автомагистрали. На терен на АМ "Хемус" са били 46 машини, на АМ "Струма" - 25, а на АМ "Тракия" - 45.

По негови думи снегопочистващите машини по автомагистралите не са се прибирали в пунктовете си от 10 дни. В участъка на АМ "Хемус" от началото й до 55-ия км са работили 30 машини.

Полицаи пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Хемус"

Полицаи пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Хемус"

Ударили са се 5 автомобила

Относно станалата тази сутрин верижна катастрофа на АМ "Хемус" и разпространените, на които се вижда непочистената магистрала, Терзийски заяви, че това е спекулация и увери, че районът е бил добре почистен и обработен.

Той поясни, че е имало моменти, в които изпреварващата лента е била със снежна покривка,но това е било само докато движението е било ограничено.

Шефът на АПИ призова шофьорите да тръгват на път подготвени и с достатъчно търпение. Той апелира и да се спазва дистанция.

Временно е ограничено движението на тирове над 12 т на пътя Враца – Мездра

Временно е ограничено движението на тирове над 12 т на пътя Враца – Мездра

АПИ: Шофьорите да карат разумно

Той информира, че проходите в страната са проходими при зимни условия. Зтворен за всички автомобили остава само Троянският проход.

По негови думи се въвеждат поетапни ограничения за движение за камиони в проходите в областите Смолян и Кърджали, където към момента вали обилен сняг.

Всички пътища в момента са обработени против заледяване, съобщи още той. Инструкциите към пътноподдържащите фирми са да се използват максимално материали, тъй като днес и утре се очакват отрицателни температури и опасност от заледяване.