Всички републикански пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". През нощта близо 700 машини обработваха пътните настилки.

Около 8,30 ч. отпаднаха ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала".

Без ограничение за всички превозни средства е преминаването през проходите "Ришки", "Котленски", "Айтоски", "Обзорски", "Печинско", "Предел", "Рожен" и Прохода на Републиката. Ограничено е движението на превозни средства над 12 т през проходите "Троянски", "Петрохан" и "Шипка", над 10 т - през "Вратник" и "Твърдишки", а над 3,5 т - през "Дюлински" и "Пампорово".

Проходите "Златишки" и "Върбишки" са затворени целогодишно за движение.

От Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчват на шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, както и да карат със съобразена скорост и повишено внимание. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и на денонощния тел. 0700 130 20.