Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата, съобщава БНТ. Археологичната находка, намираща се в община Минерални бани стана известна като "Град на Слънцето".

Оказва се, че процедурата е тежка и се нуждае от време, за да бъде финализирана, обяснява ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН.

Разкопките на терен продължават вече месец, сред находките е бронзов кръст от 5-ти век. Целите на археолозите тази година са да се разкрият повече от основните комплекси на археологическия комплекс.

Археологическият обект е изключително важен за цяла България не само за община Минерални бани, изтъква Димитров. Комплексът се проучва на шест отделни сектора в източната част на върха, където е разположена крепостта и старото тракийско светилище, обясни доц. д-р Здравко Димитров.

Археологът обяснява още, че Северната крепостна стена има запазен крепостен зид. Проучва се и най-важният акцент на археологическия комплекс - скалната гробница.

В комплексът е открит и скален проход със сечено в скалите стълбище, много наподобяващо това на Перперикон. Археолозите са намерили общо 17 скални ниши, както и голям скален олтар. Сега специалистите проучат разкопките на щерната - водохранилището. То датира от късната античност и се намира в центъра на крепостта.