Палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж е получил българско гражданство миналата седмица.

Това съобщи министърът на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Ашраф ал Хаджудж беше подал документи, процедурата приключи и той е български гражданин, каза външният министър. 

По-рано днес адвокатът на палестинския лекар, цитиран от Би Ти Ви съобщи, че клиентът му има обещание, че тази седмица ще получи българско гражданство.

Това би позволило екстрадиране на палестинеца в Европейския съюз, ако се постигне решение по случая. Според либийски източник възможността палестинският лекар да получи българско гражданство била спомената при посещението на 10 и 11 юни в Триполи на европейския комисар по външните отношения и германския външен министър.

Пожелал анонимност либийски адвокат е заявил, че ако се постигне споразумение със семействата на заразените деца, най-висшата съдебна инстанция в Либия, може да замени смъртните присъди с такива за лишаване от свобода. Те могат да бъдат излежавани в страната на осъдените, тъй като Либия и България имат споразумение за екстрадиция.

Утре Върховният съд на Либия ще заседава по СПИН делото срещу българските медици. Това е последната съдебна инстанция в Либия, която трябва да потвърди или да отхвърли смъртните присъди. Ако те бъдат потвърдени, следващата инстанция е Висшия съдебен съвет на Либия, който е политически орган.

Припомняме, либийското интернет издание "Либия днес" съобщи, че прокуратурата към Върховния касационен съд официално е поискала потвърждаване на смъртните присъди на българските медици и палестинския лекар.