На специална пресконференция политическа партия "Атака" възрази остро срещу заповедта на областния управител на Стара Загора Мария Нейкова.

Тя отменя решение на Общинския съвет за приемане на декларация за признаване на европейския геноцид в османската империя от 1915-1922 година, предаде радио „Стара Загора".

Мотивите на Мария Нейкова за отмяна на решението на старозагорските старейшини, внесено от партия "Атака", са липсата на правно основание и нищожност поради липса на компетентност да се вземат решения, които са изключителен приоритет на Народното събрание.

От "Атака" смятат, че зад действията на областния управител най-вероятно стои политически натиск от тройната коалиция, която отказва да признае геноцида над арменския народ.

Ако Административният съд в Стара Загора отмени декларацията на общинския съвет, от "Атака" възнамеряват да отнесат делото в Страсбург.

Припомняме, че през февруари в Бургас общинският съвет прие декларация за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915 - 1922 г.

Съветниците решиха още 24 април да се отбелязва и в Бургас като ден на възпоменание на жертвите на геноцида.