Самолет на правителствения авиоотряд 28 ще транспортира от остров Крит до София българин със счупен гръбнак, съобщиха от БНР.

Той е пострадал при автомобилна катастрофа на острова през месец август и се лекува до този момент в критска болница.

Самолетът ще лети с разрешението на премиера Бойко Борисов. С него ще пътува и екип на ВМА, който на място ще прецени състоянието на пострадалия младеж. Той се лекува в градче на 80 км от летището в Крит.

Правителственият „Авиоотряд 28" на няколко пъти участва в операции по спешно транспортиране на български граждани в страната и чужбина. На 5 август 2009г. до Иран беше изпратен самолет, който да прибере тежко болен български моряк. Часове след трагедията с кораба „Илинден" месец по-късно, наш Ту-154 долетя в Македония и върна 38 от оцелелите.

На 20 декември 2009г. 3-годишно дете с 33% изгаряния беше превозено от „Авиоотряд 28" от Бургас в София за лечение в „Пирогов". През март 2010г. самолет летя до Индия, за да прибере тежко болен български полицай. През август хеликоптер на отряда превози към болницата в Разлог турист, получил инстулт на 2600м. надморска височина в Пирин.

Правителственият „Фалкон 2000" се притече на помощ и на поваления от тежък инсулт актьор Христо Мутафчиев на 26 октомври тази година.