"Вярвам, че това посещение е важна позитивна стъпка, нов етап в развитие на отношенията между двете страни. Диалогът е от общ интерес за гражданите на двете страни, ценя усилията на премиера Зоран Заев за възстановяване на диалога, време е обаче първите стъпки да стимулират институциите и политическите партии да се ангажират с реализиране на потенциал, а не с трупането на нови проблеми." Това каза Радев в обръщението на присъстващите българи от партията Петър Колев и Георги Трендафилов.

Прекият диалог на всички нива между двете страни е изключително важен за решаване на отворените въпроси между нашите страни и няма алтернатива за постигане на пълноправно членство в ЕС, както и покриването на копенхагенските критерии, което е задължително условие за началото на преговорите на Северна Македония за членство. С общи усилия може да се постигне напредък, защото България е най-заинтересуваната страна за интеграцията на Северна Македония и очакваме най-скоро резултати в добросъседските отношения", добави Радев.

Той поиска прекратяване на дискриминацията към българите, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в музеите, в обществените места. "Преустановяването на дискриминацията и зачитането на правата на българите в РСМ ще бъде знак за европейска зрелост за Северна Македония. Над 120 000 души имат български паспорти там, те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми и да има динамично партньорство между нашата страна. Нашата среща днес е важна стъпка в търсенето на работещи решения в името на общото европейско бъдеще", коментира Радев.

Засилен интерес за български паспорти в Северна Македония

Засилен интерес за български паспорти в Северна Македония

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца

От своя страна Петър Колев изрази благодарност за възможността да говори. "След 30 г. първият български държавник, който най-добронамерено и искрено чу мнението на българите, които живеят в Северна Македония относно обтягане на отношенията между София и Скопие", приветства той. Хилядите граждани на Северна Македония, които са българи по произход, с нетърпение и очакване гледаме към деня, в който страната ще започне преговори с ЕС. Това няма как да се случи, без да имаме откровен искрен и братски разговор с официална София, с български политически фактори, няма как да стане, ако продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопределят като българи, ако ние като общество не работим срещу силно изразения говор на омраза...Ние като политически субект сме подготвени да търсим решения за това, колкото е възможно по-бързо да се премине през бурния период и да започнат преговори с ЕС", категоричен бе той.

Колев обяви, че са решени да искат официална среща с македонския президент и премиер, за да покажат вижданията си как могат да решат въпросите. Гражданите на Северна Македония могат да бъдат един от многото възможности и мостове за надминаване на тези проблеми и по динамично интегриране, нормално е в едно общество, което има амбиции, да се борят за правата си, коментира още Петър Колев. Румен Радев го увери, че е добронамерен и прави всичко възможно Северна Македония да започне преговори.