По информация от посолството на България в Абуджа, Федерална Република Нигерия, на 9 юли 2007 г. в южния нигерийски щат Делта е бил отвлечен от неизвестни лица българският гражданин Кирил Рафаилов Елевтеров.

Отвличането е станало след нападение над британската петролна компания EXPROGROUP, оперираща в щата Делта. По време на нападението е бил похитен и британски гражданин, работещ за същата компания.

Министерството на външните работи предприема необходимите мерки и полага усилия за изясняване на ситуацията и за своевременно освобождаване на отвлечения български гражданин.

Дадени са необходимите указания за предприемане на спешни действия и мерки до посолството на Р България в Абуджа, ФР Нигерия.

По-рано днес беше съобщено, че български и британски гражданин са били отвлечени тази нощ в южна Нигерия.
Двамата мъже са работилив нигерийска нефтена компания в района на Калабар.

Те са били похитени от въоръжени нападатели, чийто бързоходен катер атакувал плавателен съд на нигерийската петролна компания "Маниполу".

От българското посолство в Нигерия заявиха пред БНР, че проверяват информацията за нашия сънародник. Досега нито една нигерийска групировка не е поела отговорност за отвличането.

Инцидентът става едва ден, след като в района са били отвлечени други трима чужденци, съобщава агенция "Thomson Financial" .