Изменението на климата за трета поредна година е водеща тема на международната кампания, посветена на Деня на Земята.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Това показва колко сериозен е проблемът с негативните последствия от изменението на климата. Ако преди години тези процеси ни се струваха абстрактни, то днес те се случват пред очите ни.

Аномалиите на редуващи се сухи и горещи периоди с поройни валежи, предизвикващи сериозни наводнения не отминават и нашата страна през последните години.

Прогнозите за изменението на климата са тези негативни прояви да се задълбочават. Затова вече все повече се акцентира на необходимостта от обединяване на усилията в глобален мащаб с цел да се постигне реално забавяне на процесите на изменение на климата.

Тазгодишната глобална кампания призовава държавите, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за конкретни действия.

Само руснаците са по-безотговорни от българите по отношение опазването на околната среда, сочи последно проучване на "Галъп Интернешънъл", проведено в 57 страни и разпространено от Министерството на околната среда и водите по повод Деня на Земята - 22 април.

Според изследването, в Русия и България се наблюдава най-висок процент отговорили, че не прилагат никакви мерки за опазването на околната среда - съответно 40% и 36%.

За сравнение 96% от населението на Северна Америка и 95% от жителите на Западна Европа заявяват, че вземат мерки за опазване на околната среда.

В страните от Източна и Централна Европа 66 на сто от хората казват, че прилагат някакви мерки. 26% дори отговарят, че в своите домакинства не прилагат никакви мерки за опазване на околната среда.

В България само 21 на сто от анкетираните казват, че събират отпадъците си разделно, за да бъдат рециклирани, или пък се стараят да отделят по-малко количество отпадък. В другите страни това правят 61 на сто от хората.

Само 38 на сто от българите пестят енергия, докато в останалите страни това правят средно 62 на сто от домакинствата. В същото време у нас е изключително чувствителна темата за цената на тока и всяко искане за нейното повишаване.

Същото е положението и с водата, в България питейната течност се икономисва само от 24 на сто от гражданите, докато в останалите страни пестенето й е ежедневие за 54 на сто от хората.

"Това показва, че ни чака сериозна работа за това всеки от нас да осъзнае своята отговорност за намаляването на негативните последици от измененията на климата", посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в обръщението си по повод Деня на Земята, чийто акцент за трета поредна година е изменението на климата.

Проблемът се превърна в основна тема на екологични, енергийни и бизнес конференции, но които всеки път се изнасят плашещи данни за състоянието на околната среда.