Българите са най-нещастните хора в Европа. Това е изводът на изследване, проведено от дъблинската агенция за проучвания „Юрофаунд".

Второто европейско изследване на качеството на живота и обхваща периода от септември 2007 г. до февруари 2008 г.
Анкетирани са граждани в 27-те държави членки на ЕС, както и в държавите кандидат-членки - Хърватия, Македония и Турция - и Норвегия.

Българите са последни в списъка с резултат 5 за щастие и 5,8 за удовлетвореност от живота по скала от пет до десет.

Следват ги македонците с 6,3 за щастие и 5,2 за удовлетвореност от живота.
Тези резултати са доста под средните за ЕС - 7,5 за щастие и 7 за удовлетвореност от живота.

Средният резултат за 12-те държави, които се присъединиха към ЕС след 2004 г. - наричани "NMS12" - е 7,2 за щастие и 6,5 за удовлетвореност от живота.

Изследователите обясняват, че щастието е емоционална категория, докато удовлетвореността от живота е свързана с условията, като например доходи и заетост.

Резултатите не са изненадващи. България има най-нисък БВП на глава от населението в Съюза, равняващ се на 37% от средния за ЕС, се казва в проучването. Доходът на домакинствата в България е 34% от средния за ЕС.

От всички страни Турция и Македония имат най-нисък БВП на глава от населението. Доходът на домакинствата в Турция е малко по-висок отколкото в България и Румъния и се равнява на 35 % от средния за ЕС.

Освен това „се наблюдават съществени различия в доходите в самите държави", заявява „Юрофаунд". Фондацията посочва Турция и Македония като страните с най-голямо неравенство в доходите.

Неравенството в доходите е най-ниско в Дания, Словения, България и Швеция.

Нивото на доходите е свързано и с други фактори, като заетост, образователно равнище, здравословно състояние, възраст, пол, размер и състав на семейството.
датчаните са най-щастливите хора в Европа.