Според предвиждане на УниКредит Груп въвеждането на 10% плосък данък върху доходите на физическите лица ще се отрази положително както върху разполагаемия доход на домакинствата, така и на тяхната склонност към спестявания.

Финансовите активи на домакинствата в България са се увеличили с 27% за периода юни 2006- юни 2007 г., се посочва в анализ на УниКредит Груп за богатството и задълженията на домакинствата в България. Прогнозата в анализа е, че финансовите активи на домакинствата ще достигнат 60% от БВП през 2009 г., от 51% през 2007 г. и средногодишно увеличение от 21%.

Икономистите на УниКредит Груп очакват натрупването на богатство от домакинствата в България да се запази до края на 2007 г. Ако това бъде постигнато, за четвърта поредна година реалният ръст на богатство на домакинствата у нас ще надвишава 20%. В същото време, задълженията на домакинствата у нас са се увеличили с 39% на годишна база към юни 2007 г.

Увеличението в обема на финансовите активи според данните от първата половина на 2007 г. е по-голямо от увеличението на задълженията. Така секторcj на домакинствата в България остава нетен спестител.

Голяма част от новите заеми за домакинства се използват за придобиването на нови жилищни имоти, както и за ремонт и на съществуващи жилища. Това, в комбинация с голямото нарастване на цените на недвижимите имоти, допълнително увеличава ръста на реалните активи в сектора на домакинствата.

Според предвиждане на УниКредит Груп въвеждането на 10% плосък данък върху доходите на физическите лица ще се отрази положително както върху разполагаемия доход на домакинствата, така и на тяхната склонност към спестявания.

В анализа се акцентира върху това, че облекчението на данъчната тежест ще бъде най-силно при хората с най-високи доходи, а точно те спестяват най-много средства.

През първата половина на 2007 г. делът на депозитите намалява поради увеличените инвестиции във взаимни фондове и пенсионно-осигурителни схеми. При все това, банковите депозити остават основното средство за спестяване на хората в България поради факта, че печалбите от лихви не се облагат с данъци.

Според УниКредит Груп в България може да се очаква ръст на кредитите за граждани и домакинства с 43% към края на тази година, но дългосрочната перспектива е намаляване на ръста на кредитите за граждани и домакинства до 26% през 2008 и 18% през 2009 г.