Българите в Австрия могат да се позовават на гласуването като основателна причина за придвижване. Това съобщи Министерството на външните работи.

Местата за гласуване и адресите на общо 17-те избирателни секции в страната са публикувани на електронната страница на посолството на следния линк: https://www.mfa.bg/embassies/austria/ns2021/3719.

Във Виена са образувани общо 9 секции в различни райони на столицата, като те са най-близката възможност за упражняване на правото на глас и за гласоподавателите от Долна Австрия и Бургенланд.

Изискванията на австрийската страна към санитарно-хигиенните условия за провеждане на изборите са за спазване на действащото австрийско законодателство относно мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус, и по-конкретно:

- Задължително ползване на маска от типа FFP2 (без филтър) или тип маска със същите защитни характеристики в помещенията за гласуване;

- Поддържане на физическа дистанция не по-малко от 1,5 -2,0 метра;

- В помещението за гласуване всеки гласоподавател трябва да има на разположение 20 кв. м разстояние; ако помещението е по-малко от 20 кв. м, там може да влезе само едно лице;

- При влизане в помещението за гласуване избирателите следва да дезинфекцират ръцете си с поставения на място препарат.

От посолството напомнят, че Австрия има установен вечерен час от 20:00 ч. до 06:00 ч., задължителен за цялата страна, а според новите изменения на мерките - за провинциите Виена, Долна Австрия и Бургенланд принципната забрана за излизане между 1 април и 6 април 2021 г. ще е 24-часова.