България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Това заяви пред БНР инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране.

Ще ни удари някое земетресение, въртят се около нас, предупреди той.

Инж. Куманов посочи, че нямаме предварително подготвени екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които сега да заминат на помощ в Хърватия. Такива по негови думи се сформират с обявления на Камарата на инженерите.

По негови думи страната ни е брала "страшен срам в Албания". В Албания бяхме като бедните роднини, разказа инженерът и даде пример с екипировката на турските и македонските екипи. Преимущество на нашите специалисти обаче бил по-големият опит.

Утре изпращаме хуманитарна помощ за Хърватия

Утре изпращаме хуманитарна помощ за Хърватия

България ще отпусне 100 000 евро първоначална помощ

Спасителните екипи, много ясно се видя в Албания, е крайно желателно да имат по един експерт, който е конструктор на сгради и разбира от повредени сгради, обясни експертът и поясни, че това лице може да съветва къде да се рови, кой елемент след кой трябва да се премахва, за да не се предизвиква допълнително срутване.

Специалистът изтъкна, че във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации. Според него са необходими 25 милиона за оборудването на такъв център у нас, който в момента обаче бил само "на хартия".

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения - още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, подчерта Куманов.

По негови думи обучението на доброволците трябва да включва и психологическа подготовка да се срещат с човешките трагедии.

Със 100 000 евро помагаме на Хърватия след земетресението

Със 100 000 евро помагаме на Хърватия след земетресението

Страната ни започва и спешни доставки на минерална вода