В САЩ беше публикуван третият поред годишен индекс на провалените държави, според който България все още е в групата на относително нестабилните страни, съобщи kafene.net.

Според американския Фонд за мир и политическото списание на Фондацията за мир „Карнеги" - „Foreign Policy", 177 държави са подредени по степента на тяхната уязвимост от вътрешни конфликти, придружени с насилие, и от влошаване на състоянието на обществото.

Изследването сгига до извода, че България е в групата на относително застрашените от нестабилност държави заедно с Хърватия, Румъния, Либия, Гана и Бахамските о-ви.

Повечето източноевропейски държави са в следващата група - на по-стабилните държави.
Те са 32 на брой и включват и развити страни от Запада като Великобритания, САЩ и Германия.

Напълно стабилните държави са само 15, като Норвегия отново е начело. В тази група са Австрия, Швейцария, Канада, Швеция, Япония, Исладния, Нова Зеландия.

В коментарната част на индекса за България се казва, че постепенно се стабилизира, което е свързано с присъединяването й към ЕС.

Стабилността й обаче се подкопава от различни фактори. Един от тях е намаляващото население, друг е слабата способност на държавата да се грижи за малцинствата - най-вече ромското.

Според авторите на индекса ромите са силно изолирани от българското общество. Други дестаблизиращи фактори за България са хроничното изтичане на мозъци, неравномерното развитие на градските и селските райони, липсата на единство на политическата власт, и корупцията.

Най-слабата държавна институция в България според това проучване е правосъдието.