Европейският съюз решително подкрепя Украйна във войната й за териториална цялост срещу руската агресия, в това число и със значителна финансова подкрепа - 7,2 млрд. евро през 2022 година и нови 18 млрд., които ще бъдат предоставени на Киев през тази година. Същевременно Москва води тотална дезинформационна и хибридна война, в светлината на което е изключително важно България да се присъедини към ядрото на Европа - еврозоната.

Това заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който бе гост на конференцията "България по пътя към еврото", в която участваха и президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, вицепремиерът с ресор еврофондове Атанас Пеканов, финансовият министър Росица Велкова, представители на бизнеса, синдикати, икономисти и др.

Половината от речта си Домбровскис посвети не на България и пътя й към еврото, а на Украйна, като поводът е годишнината от началото на конфликта.

"Украинците се борят не само за своята страна, а за цяла Европа. Украйна ще спечели тази война, Европа ще победи, целият демократичен свят ще надделее. Трябва да спрем Русия сега", категоричен бе той.

А относно България: "Сега, в центъра на тези геополитически сътресения България се готви да се присъедини към ядрото на Европа - еврозоната. Става въпрос за много повече замяна на лева с евро, а преди всичко става въпрос да се влезе в сърцевината на европейския проект. Това означава задълбочаване на интеграцията на страната към ЕС и демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава по европейския си път."

По думите на представителят на ЕК еврото вече далеч не е само една валута, а символ на "силата, единството и солидарността на Европа" и "скала на стабилност".

България ще има значителни ползи от приемането на еврото, сред които намаляване на лихвените проценти, привличането на повече чуждестранни инвеститори, повишаване на доходите и т.н., посочи още той. Но същевременно страната ни следва да отговори на няколко критерия - ценова стабилност, стабилност на публичните финанси и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

"Според нас България ще изпълни критериите за конвергенция на лихвените проценти, стабилността на валутния курс и стабилността на публичните финанси. По отношение на публичните финанси България има едни от най-добрите показатели в ЕС. Но е важно бюджетният дефицит да стои под 3%. Главният проблем е критерият за ценова стабилност. В момента ситуацията е много сложна, инфлацията във връзка с руската агресия е голям проблем", изтъкна основният препъникамък - високата инфлация, Валдис Домбровскис.

ЕК очаква забавяне на инфлацията у нас до 4% през 2024 г.

ЕК очаква забавяне на инфлацията у нас до 4% през 2024 г.

Икономиката на ЕС навлиза в 2023 г. в по-добро състояние от прогнозираното през есента