Жените в България получават по-ниски заплати от мъжете, но отделят два пъти повече време от него в грижи за децата и дома.

Това сочи статистическата равносметка преди поредния международен ден на жената 8 март. Тя е осъществена от шефа на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Иван Балев, съобщи БНР.

Според данните 44, 4 %  от жените имат усещане, че здравето им се влошава, като при мъжете този процент е 38,8 на сто.

Изследването показва още, че средната продължителност на живот на българките е по-дълга от тази на мъжете. Тя е съответно 76 години срещу 69 години в полза на дамите.

Средната възраст на жените в страната е 43 години, а на мъжете - 40 години. По данни от 2007 г. жените в България са с 240 000 повече от мъжете.  Така средно на 100 мъже се падат 107 жени, като това съотношение е различно в различните възрастови групи.

Увеличава се средната възраст на жените при сключване на брак както и при раждането на първото им дете. Утвърждава се и една сравнително нова тенденция - все по-често бракът се заменя от съжителство между партньорите.

Българската жена сключва първия си брак средно на 26 години (при мъжете възрастта е 29) и ражда първото си дете средно на 25 години.

Членството на България в ЕС се оценява от жените като потенциална възможност да подобрят образованието си и да намерят добра работа в чужбина. За разлика от други държави броят на емигриралите български жени е почти равен на броя на емигриралите български мъже.

Според  Балев българките продължават да са и едни от най-красивите жени в света, като това се признава както от българите, така и от чужденците.

Данните сочат още, че през всяка от последните години около и над 3 хиляди българки са минали под венчилото с мъже от други държави. Браковете между българи и чужденки са около три пъти по-малко.