Международната организация за защита на животните "Четири лапи" изпрати свой екип от специалисти в Бейрут, който ще помага на местната организация Animals Lebanon в спасяването и лечението на пострадали след чудовищния взрив животни.

През следващите седмици ветеринарните лекари и експерти по залавянето на животни на "Четири лапи" ще се опитат да спасят от руините в Бейрут колкото се може повече домашни любимци и бездомни животни.

Ако спасените животни са бездомни или пък собствениците не могат да бъдат открити, спасителите ще търсят нов и сигурен дом за тях. Също така, "Четири лапи" ще достави необходимите за лечението и отглеждането на обгрижваните животни медикаменти и храна.

Припомняме, че на 4 август, малко след 18 часа местно време, на пристанището в Бейрут стана експлозия.

Ден по-късно ливанският президент обяви, че страната ще бъде в извънредно положение за две седмици.

При анализ на видеозаписи от взрива в в ливанската столица Бейрут е установено, мощността му е приблизително 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Ливан веднага получи подкрепа от международната помощ - както финансова, така и с екипи и техника.

2000 лекари са ранени при взрива в Бейрут

2000 лекари са ранени при взрива в Бейрут

Разследване на експлозията

По последни данни 165 са загиналите в Бейрут . Около 6000 души са ранени при силната експлозия, която остави между 250 000 и 300 000 души без дом и нанесе огромни щети в града.

Инцидентът принуди правителството на премиера Хасан Диаб да подаде оставка на фона на протести.