Българските деца са на второ място по използване на интернет - след Швеция. По данни на НСИ за 2021 г. 85% от домакинствата имат достъп до интернет, а над 80% са деца по-малки от 10 г. Данните представи директор Дирекция "Права на детето" д-р Ева Жечева към администрацията на Националния омбудсман на България по време на заседанието на Комисията по електронно управление днес, която изслушва ресорни институции по темата "интернет сигурност".

Данните сочат още, че децата са уязвими - нямат преценка за риска и имат неразвити социални умения, а най-честите злоупотреби с тях са изнудване с интимни снимки, контакти на малолетни със сексуална цел, онлайн тормоз и заплахи, като разпространението е чрез мобилни връзки, тъй като всяко дете разполага с неограничен достъп до мрежата.

Още данни: 40% от 10 г.одишните са комуникирали в интернет, 50% казват, че децата не знаят какво правят, 84% са преживели агресия в социалните мрежи, 39% са с откраднат профил. Младите прекарват от 5 до 8 часа всеки ден в интернет. Най-често 9 -12 годишните деца използват и социални мрежи.

Жечева отбеляза важен акцент - в основните изследвания на НСИ влизат хората между 16 г.-74 г., а извън измерванията остават децата до 16 г. От институцията на омбудсмана искат въвеждане на образование, дигитална грамотност, мерки срещу езика на омразата, програма за превенция на насилието, специално в киберпространството. Експертът даде за пример Латвия, Словакия, Великобритания, където има медийна педагогика. Като функция на следене за тях е подходящ Центърът по безопасен интернет като единен държавен орган.

ГДБОП: Зачеставят опитите на педофили за контакт с деца от началото на локдауна

ГДБОП: Зачеставят опитите на педофили за контакт с деца от началото на локдауна

Двама мъже са арестувани при операции срещу сексуална експлоатация на деца

Владимир Димитров от ГДБОП-МВР посочи основния проблем в структурата - пет души работят по престъпленията за кибепрестъпност сред деца, а всяка седмица двама са в училищата в провинцията. Той апелира младежите да не споделят лични данни с непознати хора в интернет. Изследвания сочат, че голяма част от родителите не знаят каква игра играят децата им.

Мария Брезничка от "Националната мрежа за децата" направи интересно сравнение, което доказва, че нямаме статистика какво се случва с децата в интернет - първо нямаме единна система за регистриране на насилието над деца, и второ - статистиката сочи, че всяко 7-о дете е жертва на онлайн тормоз, а на 112 за 2021 г. има три сигнала. Механизъм и пилоти проекти поискаха от UNICEF България.

Комисията по ел. управление ще има и Обществен съвет, по време на заседанието се представиха 16 организации, които ще влизат в Съвета.