Българските лекари, които вчера бяха задържани в Сърбия се прибраха, съобщава Нова. Медиците ни бяха освободени от Босилеград след като се намеси консула ни в Ниш Едвин Сугарев.

"Информирали сме външно министерство, както и други български институции. Ще видим как ще реагират, според мен трябва да има обаче, защото не би трябвало съгласието на България за евроинтеграция на Сърбия да става за сметка на произвол извършван над българското национално малцинство в тази страна", коментира пред медията Сугарев.

По неговите думи сръбския Босилеград е "на практика един загиващ град". Той обясни, че се правило всичко възможно българското малцинство да бъде изгонено оттам. Сугарев допълни, че се гонят и българските инвеститори, а именно те осигурявали работа на местните. "Повече от половината българско население там е без работа", изтъкна Едвин Сугарев.

В Босилеград пропищяха от проблемите с обучението по майчин език

В Босилеград пропищяха от проблемите с обучението по майчин език

Осигуряването на учебници на български се бави от години

Припомняме, трима български лекари бяха задържани в Босилеград вчера. Медиците са преглеждали пациенти в Културно-информационния център в града. Беше уточнено, че лекарите са от Първа градска болница. Ръководител на екипа е д-р Валентин Янев. Тримата са участвали в хуманитарна инициатива за оказване на медицинска помощ на местното българско население.

Пристигнали си в града към 11 часа. В момента, в който са започнали да преглеждат, е дошла полиция и ги е задържала.