Моряците от българския кораб „Свети Николай" са напълно невинни, а откриването на кокаин на борда на кораба е постановка на испанската полиция.

Това е мнението на Васил Киров, един от екипажа на задържания в испански териториални води кораб, цитиран от Нова телевизия.

Васил Киров е бил пуснат под гаранция срещу 1500 евро и твърди, че срещу него и останалите от екипажа няма официално повдигнати обвинения.

Случаят е от преди две и половина година, когато испанските власти откриха три тона кокаин на борда на кораба "Свети Николай", който плаваше под български флаг към Галисия.

В момента все още се води следствие, което трябва да приключи до 2016-та година.

Според Киров зрелищната акция е била постановка, защото при задържането на екипажа испанските специални части не са показали наркотика. Откритият кокаин им е бил показан едва след два дена, когато корабът е бил в испанска територия, вързан в пристанището в Кадис.

Българският моряк не знае да е правен полеви тест, за да се установи какво е съдържанието на пакетите, които моряците са видели да се разтоварват на пристанището.
По думите на Васил Киров от дата 13-ти до дата 15-ти има достатъчно време да се натовари всичко на кораба, а те са били лишени от контрол над палубата.

При операцията на испанската полиция бяха арестувани 22-ма българи на борда "Св. Николай". Специализираният върховен съд на Испания, който гледа делото, реши българските моряци да останат в затвора до приключване на разследването.
Според законодателното право на Испания задържаните могат да останат в затвора до две години, а освен това този срок може да бъде удължен с още толкова.

До този момент няма официална информация за развитието на случая, след като главният прокурор Сотир Цацаров беше в Испания.
Няколко души от екипажа вече бяха освободени от испанския съд под гаранция, заради липса на конкретни доказателства.