Активна работа се извършва от страна на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) по отношение на подпомагането на българските общности в Украйна, в това число и в окупираните от Русия територии. Това заяви на пресконференция директорът на агенцията Райна Манджукова.

"Знаете за сложната информационна обстановка в България, знаете за разнопосочните обществени нагласи в тази насока. Затова на нас ни се налага да бъдем много внимателни в инициативите, които правим и в това, което показваме, че правим. Това са две различни неща. Виждам упреци какво прави агенцията - не всички неща, които правим могат и трябва да бъдат изнасяни пред обществеността. По-важно е нашите сънародници в Украйна да усещат нашата загриженост и да виждат, че се прави нещо за тях", заяви Манджукова.

И подчерта - поддържат се контакти с всички български общности в намиращата се във война държава, както и с частни лица.

"Всеки, който се е обърнал към нас с конкретна молба за конкретна помощ, е получил такава. Наясно сме с това, както имат нужда и намираме начин да им помогнем."

Много е сложна ситуацията към момента на таврийските българи, които се намират в области под руска окупация, основно в Запорожка област, но и там продължават да се поддържат силни контакти. Към момента там българските неделни училища били закрити, като е забранено преподаването на български език.

"Въпреки това имаме контакти с тях и имаме готовност във всеки един момент, когато това е възможно, да подновим работа с тях. Мнозина от тях са бенефициенти по програми за финансиране на училища, като в момента, когато това е възможно, дейностите ще бъдат възстановени", посочи председателят на агенцията.

Що се касае до останалата част на Украйна, където има български общности - там се изучавал български език както в неделни училища, така и в държавни такива.

Макар и с наследени тежки проблеми - скандалът от края на 2018 с продажба на български паспорти, в който агенцията (тогава държавна агенция, в момента изпълнителна такава на подчинение на министъра на външните работи), както и ковид пандемията, спряла по същество повечето инициативи, новият екип работи активно по възстановяване и подобряване на дейността с фокус подпомагането на общностите ни зад граница, както и организирането на редица културни инициативи като фестивали, конкурси и др.

"Няма друга държава в Европа с толкова разнообразни форми и видове общности по света - исторически, преселнически и т.н. Всяка една от тях има свои приоритети нужда от собствен подход. За тази половин година колегите успяха да изградят тези контакти, да покажат, че ни има, за да представлява това една добра почва за бъдещата ни дейност. На първо място задачата ни е проучване на проблемите на българите, формиране и координиране на политиките на страната по отношение на българите в чужбина. Така че тези проблеми да бъдат решени в полза на България. Другата дейност са инициативите,които правим за тях и с тях - фестивали и друг вид културни дейности, има и наши инициативи. Детските конкурси през годините са доказали, че са едно изключително позитивно средство за приобщаване на най-младото поколение. Защото докато възрастните хора са избрали да напуснат България, децата не са", каза Манджукова. И даде за пример една от знаковите такива инициативи - "Българка на годината", която предстои да се проведе за пореден път.

Що се касае до административната страна на дейността на агенцията - издаването на удостоверения за български произход, то издаването на подобни документи за паспорти след скандала от преди години е делегирано на Министерството на правосъдието, като при създали се казуси решава специален консултативен съвет, за който отговаря агенцията. Този съвет обаче може да издава удостоверения единствено по отношение на процедури за получаване на паспорт, докато при редица други случаи няма някаква дума - например по отношение на студенти от български произход, хора от историческата диаспора, които искат да започнат да работят в България и др. Затова от ИАБЧ се обръщат към законодателите - следва да се направят промени в тази насока в Закона за българите в чужбина.