Международен екип от учени доказа,че най-древният предтеча на човека е живял преди 7,2 милиона години на Балканите.

В БАН бе представена научната разработка, която посочва, че древните човекоподобни са направили първите си стъпки тук на Балканите.

Международният научен колектив е от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме (Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген) и от проф. Николай Спасов (Национален природонаучен музей при БАН).

Изследователи доказват, че началото на човешката история тръгва от нашите земи. Доказателствата се базират на изкопаеми в Гърция (край Пиргос Василисис, на юг от Атина) и България (местността Азмака край Чирпан). Открит е хoминид , а неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на "първия човек".

Нашият предчовек е по-възрастен от този в Чад, където се смята, че е възникнал живота. Тези нови данни обръщат историята на човечеството.

Останки принадлежат към един и същи вид - на изкопаемия хоминид (представител на човешкото семейство) Graecopithecus freibergi, както и че неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия, водеща към човека.

Така най-ранният етап от развитието на човешкото родословно дърво би трябвало вече да се свързва с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с екваториална Африка, както се приемаше до момента.