Бащата на президента Румен Радев е блъснал с колата си инвалид с триколка. Това е станало в Харманли на 17 август, но до днес случаят не беше огласен.

Появиха се публикации, че е имало опит тази информация да бъде прикрита, затова главният прокурор и вътрешният министър разпоредиха проверка по случая, предаде Нова телевизия.

81-годишният Георги Радев е шофирал личния се мерцедес, в който е пътувала и съпругата му. На кръгово кръстовище той е отнел предимството на триколката и я е блъснал.

В Youtube се появи запис от камерите за видеонаблюдение, на който се вижда, че пострадалият пада на пътя, мерцедесът спира, но водачът не слиза да му помогне.

Пострадалият - Стефан Тодоров, е откаран в болница с линейка.

Полицаите са съставили акт на пострадалия, въпреки че вината за катастрофата не е била негова.

Инцидентът не е отразен в полицейската сводка, което породи коментарите, че става дума за умишлено укриване. От полицията са пояснили, че това не е направено, тъй като при катастрофата има само материални щети, а пострадалият е бил само одраскан.

Междувременно обаче стана ясно, че той бил с натъртвания на ръката и крака.

От видеото не личи да са взети проби за алкохол на участниците в произшествието.  

Първоначално не беше огласено кой е пострадалият. Първи сайтът Фактор установи самоличността му и се свърза с него, но той реагира лаконично: "За какво ме безпокоите? Нищо не искам да говоря. Не съм пускал жалба в МВР. Не ми се говори по този въпрос, айде чао, довиждане."

Сайтът съобщи, че разполага със свидетелства на очевидци, според които непосредствено след катастрофата той е заявил намерение да подаде жалба в МВР.

По-късно Стефан Тодоров заяви пред Нова телевизия: "Видях колата, че идва, но помислих, че ще спре. Той не ме е видял - дали от слънцето, дали от нещо друго..."

Той допълни, че няма претенции към Георги Радев и няма да го съди.

От президентството нито потвърдиха, нито отрекоха новината, но заявиха, че институцията не e упражнявалa натиск над МВР.

Самият Румен Радев, който участва в честването на подвига на българските опълченци на връх Шипка, се въздържа от коментар по случая.

Междувременно бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров заяви, че след инцидента президентът е посетил Симитли. В статус във Фейсбук той коментира, че "милиционерите в Харманли са "съветвани" от лидера на БСП там Лисков да си траят, а Радев е отишъл там, за да види дали всичко е направено според нарежданията му".

От главната прокуратура заявиха, че и до момента в Районната прокуратура в Харманли не е постъпвала никаква информация

"До настоящия момент официално, а и неофициално в Районната прокуратура в Харманли не е постъпвала никаква информация. За този инцидент не е докладвано по надлежния ред и едва днес, от медиите ние, като прокурори, научваме за този инцидент. Затова и главният прокурор се самосезира и разпореди лично да се извърши проверка от Окръжна прокуратура - Хасково". Това заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитиран от Нова телевизия.

Разследват катастрофа с участие на бащата на президента Румен Радев
Обновена

Разследват катастрофа с участие на бащата на президента Румен Радев

Инспекторатът на МВР проверява имало ли е опит за укриване на информация

По думите й, проверката ще бъде по две основни направления. Първото ще бъде за това има ли извършено престъпление по транспорта.

"От всички информации, които изчетохме, както и от видеото, което беше разпространено, очевидно се касае за ПТП, за което по закон органите на МВР са били длъжни да информират прокуратурата. Престъпление от общ характер ще е налице само тогава, когато пострадалото лице е получило средна или тежка телесна повреда." - поясни Арнаудова.