В Батак подготвят референдум за запазването на църквата-музей „Св. Неделя", обявиха представители на инициативния комитет за запазването й, и заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, по време на пресконференция.

Преди месец и половина обществото беше запознато с проблема, който никой не очакваше, че ще възникне в Батак и църквата. Този проблем се коментираше на много места, но никой не си направи труда да отиде да пита хората на място какво мислят", заяви Костадин Костадинов.

Веселин Станков от инициативния комитет от своя страна припомни, че миналата година на 3 април българската православна църква канонизира баташките мъченици и ги издигна в ранга на светци.
Веднага след канонизацията пловдивската Митрополия, която действа и на територията на Батак, е започнала канонични действия и привеждането на костите, пазени в храма, със статут на мощи.
Веселин Станков допълни, че никой в Батак не е изразил недоволство от този акт на православната църква.

„След тържествена част обаче никой не подозираше, че Митрополията ще предприеме следващи стъпки, като поиска права върху самия храм", заяви представителят на инициативния комитет.
Той посочи, че от самото начало църквата е паметник-мавзолей, като по думите му дори комунистите не са си позволили този храм да придобие друго предназначение освен паметник-костница. До миналата година, когато пловдивската митрополия е поискала да придобие паметника и той да бъде превърнат в действаща църква.

Пловдивският митрополит - освен да придобие права върху самите кости, е изразил желание храмът „Св.Неделя" да мине към собствеността на БПЦ, в лицето на пловдивската митрополия.
В старата църква са започнали да се внасят всички необходими неща, които правят църквата действаща, като е направен и проект за олтарна преграда, разказа Веселин Станков.

„Как на едно такова място, където са убити 2000 души и стените все още са пропити с кръв, ще се отслужват литургии", изрази възмущение Станков.
Той посочи, че инициативният комитет е изпратил питане до Министерството на културата и веднага след отговора им в Батак е била инициирана проверка.

На 21 февруари тази години е пристигнала комисия, която е констатирала нарушения на закона за културното наследство за тези промени в храма, които не са съгласувани с него.
„Батачани са много чувствителни на тема Априлско въстание и историческата църква. Те са възмутени от това, че църквата е прехвърлена тихомълком на пловдивската Митрополия", отбеляза Страхил Керелов от Батак.

„В България има много църкви, но този храм е нещо изключително и оригинално - паметник на борците паднали за народна свобода", каза още той и посочи, че в навечерието на 3 март са се чули изказвания, че баташката църква е обикновена селска църква.
„В тази църква още мирише на кръв. Стените още стоят разрушени. Тази сграда е единствената, която е оцеляла по време на погрома", заяви Страхил Керелов.

Той разказа, че Митрополит Кирил на няколко пъти е посещавал Батак преди 9 септември, но никога не е пял и никога не е извършвал молебствия вътре в храма, защото е смята, че това е грях спрямо жертвите.

Костадин Костадинов от ВМРО заяви, че хората в Батак не искат църквата да има статут на действащ храм и именно заради това те искат да се проведе референдум.
„Цялата църковна утвар и златният неовизантийски кич трябва да се разкарат от там", категоричен е Костадинов.

Кое е наложило промяна в канона и има ли такава промяна? Ако старите митрополити са сметнали да не служат в храма, църковният канон променил ли се е или митрополит Николай е над каноните?", запита Костадинов.
Той посочи, че в близките дни ще започне цялата дейност по провеждане на референдум в Батак, като вече има подписка, която е достатъчна, за да се сезира общинския съвет.
По всяка вероятност референдумът ще бъде проведен до 4-5 месеца.