От 20 до 25 август т. г. Българският младежки Червен кръст ще бъде домакин на международен летен младежки лагер за изследване на международното хуманитарно право (МХП) на тема „Човешко достойнство".

Той ще се проведе в Националния учебен център на БЧК в село Лозен.

Основните цели на тази своеобразна младежка среща са участниците да получат по-задълбочени познания за международното хуманитарно право; да могат да изразяват значението на международното хуманитарно право днес от гледна точка на ученици студенти чрез използване на креативни техники; да могат да изпращат послания за "човешкото достойнство" под формата на човешки истории в снимки; младите хора да получат стимул и вдъхновение за участие в бъдещите хуманитарни действия и за насърчаване на международното хуманитарно право; студентите и преподавателите да обменят опит в интеркултурна среда;. 60 младежи от 17 европейски страни в няколко работни сесии ще дискутират произхода и основните принципи и правилата на МХП, нарушаването му и поведението по време на военни действия. Участниците ще имат възможност да изразят своето отношение чрез снимки по основната тема „Човешкото достойнство във военно време".

Тази година младежкият лагер се организира от Българския и Австрийския младежки Червен кръст с подкрепата на Международния комитет на Червения кръст. В него участват младежи, учители, представители на националните червенокръстки дружества от Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Дания, Естония, Франция, Германия, Македония, Монако, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария и Великобритания.

Официалното откриване на лагера ще се състои на 20 август, от 9 часа.