В общините Хайредин и Мизия е обявено частично бедствено положение заради приливане на язовирите „Рогозен–1” и „Бързина”, вследствие на обилните валежи от дъжд. Това съобщиха от щаба за защита на населението от бедствия към Областна администрация-Враца.   

Мярката е предприета заради опасност от наводнения, но към момента, според информация на Областния съвет по сигурността, няма пряка заплаха за населението.

Междувременно от МВР съобщиха, че се предприемат превантивни действия за защита на застрашените населени  места по поречието на река Скът.

30 семейства от община Хайредин са евакуирани превантивно.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пристигна в село Рогозен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Целта е тя да се запознае на място с оперативната обстановка и предприетите превантивни действия.

„Около 18,30 часа в оперативния център на РДПБЗН-Враца е получено съобщение, че язовир Рогозен прелива. Незабавно са сформирани екипи за оглед, които са установили, че водата е разрушила бетоновото покритие на преливника. Предприети са действия за обезопасяване на съоръжението и язовирната стена. На място заседава кризисен щаб, ръководен от областния управител на област Враца.” – се казва в съобщение на МВР до медиите.  

Тази сутрин кметът на Хайредин Тодор Алексиев съобщи пред БНР, че ситуацията с авариралия преливник е овладяна. 

Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са правилни и навременни, няма непосредствена опасност от наводнения за населението.” - заяви  министър Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.

Тя се запозна на място със ситуацията в района провери работата на аварийните екипи.

Кметовете на общините Хайредин и Мизия, както и кметовете на кметства са били уведомени за необходимите мерки за защита на населението.

Съвместни екипи на полицията и пожарната предупреждават хората от селата Бързина, Ботево, Липница, Крушовица, Войводово и Сараево.

Бедственото положение е в сила от 21.00 часа на 07.05.2016 г. до 21.00 часа на 09.05.2016 г.

Гражданите на област Враца, могат при необходимост да се обаждат на единния европейски номер 112, напомнят от областната администрация.