Уникалните Белоградчишки скали се изкачиха на второ място в световната класация за новите седем природни чудеса на света. Така те задминаха световноизвестния Гранд каньон в Северна Америка.

Това съобщи кметът на Белоградчик Емил Цанков, цитиран от БНР.

Пред българското чудо "Белоградчишки скали" в категорията "Пещери, скални образование и долини" засега е единствено Дяволският град в Сърбия.

Националният инициативен комитет "Природен феномен-Белоградчишки скали" призовава всеки българин да гласува в подкрепа на българското чудо на адрес: http://www.new7wonders.com/.

Гласуването е до 7 юли, когато от конкуриращите се 260 природни обекти ще останат 77. От тях експертна група ще определи последователно 21, за да останат в крайна сметка седем.

Новите седем природни чудеса на света ще станат известни през 2011 г.

Линк към сайта на кампанията може да бъде намерен и на страницата на Държавната агенция по туризъм, която беше първата национален организация, която се включи в инициативния комитет.

Белоградчишките скали се състезават в категория пещери, скални образувания и пещери заедно с още 12 обекта от Европа, сред които планината Олимп, езерото Балата, Везувий.

Кампанията за Белоградчишките скали е под мотото „Тези скали изглеждат сякаш са докоснати от Господ".