Половината от българите възприемат бежанците като пряка заплаха.

Това става ясно от национално социологическо изследване на Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт", цитирано от БНР.

От проучването става ясно, че половината от българите възприемат бежанците като пряка заплаха на чисто битово ниво и за тях не е приемливо да имат колега или съсед бежанец.

Също така българите се страхуват от бежанския поток и не вярват във възможността на бежанците да се интегрират успешно в обществото. Българите са  убедени, че бежанците са в тежест на българската икономика.

Същевременно според експертите страната ни все още не е усетила реален социално-икономически натиск.

46% от анкетираните смятат, че бежанците не трябва да бъдат подпомагани, заради страховете от различния етнос, исляма, радикализацията и тероризма, както и заради икономическите и социалните проблеми пред страната ни.

Други 28% обаче са на мнение, че трябва да помагаме на бежанците по чисто хуманни подбуди. Българите не приемат и квотното разпределение на бежанците.

Българи и европейци си приличат в отношението към бежанците, с тази разлика, че у нас страховете по-често се експонират с политически и популистки цели, става ясно от думите на бившия дипломат Любомир Кючуков, който представлява Института за икономика и международни отношения.

Настроенията са разнопосочни. Общественото съзнание е достатъчно объркано и доминирано основно от страховете. По-сериозна заплаха според обществените настроения са различията в религията. Тези споделени нагласи отчитат по-скоро страх от ислямизма, разглеждайки го като враждебен на европейската култура и ценности, а не от исляма като религия, изтъкна той.

Директорът на Бюрото на фондация "Фридрих Еберт" в България Регине Шуберг заяви от своя страна, че приемането на тези бежанци е било хуманитарен жест от страна на Германия и на канцлера Ангела Меркел.