От редовното правителство в областта на социалната сфера видяхме това, което служебното правителство направи с преизчисляването на пенсиите. Темата за минималната работна заплата ще присъства и по-нататък в годината, което ще се налага заради инфлацията. Темата няма да приключи и с актуализацията на бюджета. Toва заяви бившият социален министър Бисер Петков пред bTV.

Той обясни, че освен минималната заплата, другият актуален въпрос е свързан с базата на социалните помощи и трансфери. Част от ръста на минималната работна заплата е консумирана от инфлацията, посочи Бисер Петков и добави, че все още няма точен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Според него, ако минималната работна заплата не следва темпа на инфлацията, ще се увеличат работещите бедни.

Омбудсманът с 6 стъпки до парламента за по-справедливи пенсии

Омбудсманът с 6 стъпки до парламента за по-справедливи пенсии

Десетки хиляди пенсионери са се обърнали към Ковачева

Той смята, че обвързването на социалните помощи с линията на бедност е стъпка в правилата посока. Очаква се да се увеличи броят на хората, които ще получат социални помощи, а ролята на социалните трансфери е да борят бедността. Броят на лицата, които получават месечни социални помощи се е свил няколко пъти, изтъкна Бисер Петков.

Актуалният размер на линията на бедност е 451 лв. и има обвързване и ежегодно се актуализира, като трябва да отразява промените в цената на пенсиите.

По отношение на пенсиите, Бисер Петков уточни, че не знае какви са намеренията на правителството и какво ще се случва с тях след 1 юли, когато ще спре ковид добавката. Предвидената актуализация на пенсиите няма как да компенсира загубата от ковид добавките. Правилният подход трябва да бъде на преизчисляване на всички пенсии, а не само на минималния размер на пенсиите, обясни бившият социален министър.