Българите са сред първенците по тютюнопушене в Европейския съюз, като 22-23% от хората пушат. Голям проблем в България е това, че тютюнопушенето обхваща много години, има огромен пул от хора, които са пушили много дълго време - от 20-30 г. и това оказва следи върху всички органи. Това каза УМБАЛ "Св. Анна" д-р Рада Прокопова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кардиологът е на мнение, че пушенето е навик, който е непроменим освен, ако човек сам не си наложи да го спре и добави, че хората са започнали да пушат още повече по време на пандемията, тъй като чрез запалването на цигара, те овладяват стреса.

Бездимните изделия съдържат точно толкова никотин, колкото и цигарите, а той е този, който причинява зависимостта, заяви Прокопова.

Починалите у нас от тютюнопушене много повече, отколкото от COVID-19

Починалите у нас от тютюнопушене много повече, отколкото от COVID-19

България е на първо място по смъртност от тютюнопушене в Европа

Гостът изтъкна, че има проучвания, според които бездимните изделия са преход към отказване на нормалните цигари.

Бездимните изделия и електронните цигари карат човек да се замисли за самата вреда не само от тютюнопушенето върху него, но и към другите, каза още Рада Прокопова.

Експертът посочи, че по отношение на сърдечно-съдовия риск, опасността от пасивното пушене е равна на тази от активното такова.

Във възрастовата група от 20-30 г. пушачите са по-малко, отколкото преди години. Това се дължи на факта, че се наблюдава мода в здравословния начин на живот - правилно хранене, упражняването на физическа активност, липсата на тютюнопушене, допълни Прокопова.