Исканията на работодатели и бизнес е било компенсацията за небитовите потребители да е в размер на 75% за дружествата, като остават 25% да са за капитализация на дружествата. Това каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред БНТ. Той обясни как са протичали преговорите - първо имало среща с премиера, но не присъствали от Министерство на енергетиката, после имало среща и с министъра на енергетиката, но не присъствал министърът на финансите. А на срещата работодателите искали отговори от МЕ, но то "нямало желание да им отговори".

По думите на Иванов имало принципна договорка за компенсация за скъпата цена за небитовите потребители, но форматът останал да се уточни с МЕ - "настройката обаче била за провеждане на пазарлък".

Добрин Иванов добави, че от Министерство на енергетиката са показали числа, които са били коренно различни от числата на техните експерти за производствена цена на производителния микс - в пъти. "Например производствената цена на АЕЦ "Козлодуй", Иванов каза, че е 55 лв. на мегават часа, по тяхна информация, а вчера било съобщено, че е 133 лв. на мегаватчаса.

Бизнесът излиза на протест след отказани компенсации за скъпия ток

Бизнесът излиза на протест след отказани компенсации за скъпия ток

Работодателите не срещнаха разбиране от властта на днешната среща

"Имаме протестна готовност за 18-и май, мобилизирани са всички браншови организации", посочи той. Нещо е объркано в нашата държава, в България работодателските организации протестират повече от синдикатите, преговаря се с държавата, но няма чуваемост", обясни Иванов.

По думите му има български фактори да имаме по-висока инфлация от Европа, а именно, че правителството е закъсняло с мярка за намаляване на цената на тока за бизнеса. "Бизнесът иска предвидимост за доставки на стоки след 6 месеца, за да калкулира цените", категоричен е Добрин Иванов.

От думите му стана ясно още, че работодателите подкрепят и протеста на превозвачите. Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, уточни, че протестът им няма да пречи на матурите на учениците, но коментира: "Не виждаме пресичане на гледните точки между превозвачи и министерство на транспорта и се движим в два различни коловоза", каза той.

Преразпределят парите по програмите за компенсациите за тока и газа

Преразпределят парите по програмите за компенсациите за тока и газа

Измененията касаят разпределението на индикативните бюджети по отделните периоди