През 2009 г. е направено изследване на 845 броя храни от растителен произход съгласно отчета по изпълнение на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в суровини и продукти от растителен произход за 2009 г.

Проверките са извършени от Национална служба за растителна защита (НСРЗ) и Дирекция „Опазване на общественото здраве" към Министерство на здравеопазването.

НСРЗ е изследвала 170 проби от плодове и зеленчуци - ябълки, праскови, десертно грозде, моркови, картофи, домати, зеле, марули и пшеница.

Повече от половината от анализираните партиди плодове и зеленчуци са напълно безопасни и не съдържат измерими остатъчни количества от целевите пестицидни съединения.

При оценка на токсикологичния риск в 9 % от пробите са установени остатъчни количества над нормата.

След установените нарушения, свързани с употреба на неразрешен продукт за растителна защита, контролните органи на НСРЗ са съставили 5 акта, а нереализираната продукция е поставена под възбрана и е подложена на повторен анализ.

Нарушенията са свързани с употреба на неразрешено активно  вещество.

В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата.При замърсените с марули партиди също представляват риск за остро отравяне.

Земеделските производители, при които са доказани несъответствия при употребата на продукти за растителна защита ще бъдат включени в обхвата на контролната дейност върху употребата за 2010 г.