Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас, просрочените средства са над 160 млн. лв. Това каза здравният министър Костадин Ангелов, съобщи БГНЕС.

На 529.67 млн. лв. възлизат дълговете на държавните болници, от които просрочени са 129.89 млн. лв. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лв.

Пандемията покрай COVID-19 постави болниците пред сериозни предизвикателства. Необходимостта от създаване на изолация и лечението на пациентите с коронавирус възпрепятства лечението на редица хронични заболявания, заради това приходите през първото шестмесечие са се понижили с 16% в сравнение със същия период на 2019 г., обясни Ангелов.

В заключение той допълни, че държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.