БНС обмисля да организира контрапарад, насочен към планираното за 26 юни шествие на хомосексуалистите в София. За това съобщи пред news.bg Звездомир Андронов, координатор на БНС-София. Той посочи, че евентуалният контрапарад е все още на етап обсъждане, но най-вероятно ще е факт следващата събота - денят, в който е планирана и инициативата на хомосексуалистите.

Попитан кой очаква да се включи в шествието срещу проявата на хората с различна сексуална ориентация, Андронов отговори, че БНС ще потърси възможно най-много съмишленици. Измежду тях са и представителите на 25-те организации, които по-рано днес изпратиха писмо до премиера, противопоставяйки се категорично на проявата на хомосексуалистите у нас.

Иначе, Андронов посочи, че позицията на БНС към гейпарада не се различава от тази, демонстрирана предишни години.

От движението ще изготвят и специална декларация, в която ще представят категоричното си несъгласие с подобно шествие, което „по агресивен начин демонстрира различна сексуалност".

Андронов не изключи позицията на БНС да бъде подкрепена и от още организации и добави, че очаква реакция от религиозните институции.

Припомняме, миналата година студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" организираха литийно шествие срещу парада на хомосексуалистите.

Запитан как ще коментира опасенията на организаторите на парада, които обявиха, че имат информация за готвени атаки от радикални националистически групи срещу роми и ЛГБТ хора, Андронов отговори:

Хората, които разпространяват подобни твърдения за атаки (Български Активистки Алианс - бел.ред.), са организации от двама-трима души. Те целят единствено да провокират страх и след това да извлекат дивиденти от това.

Според него подобни движения целенасочено насаждат провокации и целят създаване на конфликти. Тези заплахи, за които говорят, са измислени, посочи той.

В тази връзка Андронов беше категоричен: Ние сме против всякаква форма на насилие. Запитан дали в такъв случай от БНС гарантират, че няма да се държат агресивно и да провокират сблъсъци, той заяви, че от движението никога не са подтиквали към подобно поведение.