Болницата в Разлог е препълнена със заразени с коронавирус. Заради забавяне на резултатите от тестовете, има опасност от вътреболнична инфекция. Това предупреди кметът на общината Красимир Герчев и спешно разпореди проучване на възможността за разкриване на PCR- лаборатория, съобщи БНР.

Потвърдените случаи на заразени за последното денонощие от четирите общини са 11. Легловата база е запълнена, лекари и сестри са на границата на силите си, заяви кметът на Разлог, коментира Герчев.

По думите му хората са изключително изморени, изтощени, от март месец са под стрес и напрежение. В момента инфекциозното отделение е пълно. Вътрешно отделение в по-голямата си част също е пълно. Очакваме тестове, които идват през ден-два. Хората с пневмонии в момента бяха 22 във вътрешно отделение и чакаме какво ще излезе, допълни той.

Според Красимир Герчев скоро ще се наложи всяка болница в страната да разполага с лаборатория, в която се правят PCR тестове.

До 1 седмица кметът на Разлог очаква от специалистите да подготвят доклад за разкриване на такава и в общинската болница:

Рязкото влошаване на ситуацията с коронавируса у нас налага на национално ниво мерките да бъдат преосмислени, защото местните власти нямат ефективни лостове за извънредни решения, смята още кметът на Разлог.

Припомняме, 13 души са починали от COVID-19 за ден у нас. Общият брой на починалите от началото на пандемията е 368 души.

Новите случаи са 284 при направени 6 395 теста. Така общо до 30 юли 2020 година потвърдените случаи на коронавирус у нас достигат 11 150.