Продължават аварийно-възстановителните дейности за овладяване на обстановката, предизвикана от проливните дъждове, съобщават от Гражданската защита.

През изминалото денонощие най-много дъждове паднаха на територията на областите Кърджали (до 80 л/м2), Хасково (до 45 л/м2), Стара Загора (до 50 л/м2) и Габрово (до 42 л/м2) и Смолян. В останалите области падналите валежи са между 5 и 25 л/м2.

Без електроснабдяване са 27 населени места: Благоевград - 5, Смолян - 14, Пазарджик - 5  и  Кърджали - 3.

Вследствие на падналите проливни дъждове, има нанесени щети по жилищни и обществени сгради в областите Смолян, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора и Шумен.

Затворени са пътищата към родопските села Чепинци и Мугла В района на Превала, по пътя Смолян-Девин, има блокирани автомобили в заснежен участък.

Река Тунджа е преляла и е наводнила пътя Стара Загора-Казанлък в района на село Ягода според информация на Дарик радио. Движението е пренасочено по обходни маршрути, а наводненият участък е сигнализиран

Големите язовири все още не преливат, но тази сутрин се е наложило две клапи на язовир „Студен кладенец" да бъдат отворени, разходът на вода през тях е бил 320 куб метра в секунда.

Активизирали са се свлачища в областите Смолян, Габрово, Сливен и Стара Загора.

Нивата на реките в областите Габрово, Кърджали и Смолян са се повишили. Отворени са две изпускателни клапи на язовир "Студен кладенец" в област Кърджали.
 

В  районите, засегнати от проливните дъждове, работят екипи на МДПБА.

Обстановката в Смолянско постепенно се нормализира. Проходите Пампорово и Превала са почистени и опесъчени и движението е възстановено, след сигналите, подадени от Дарик радио.

Лифтовете и ски пистите на Пампорово работят, съобщи Дарик радио. Над 50 см е вече снежната покривка в курорта, сняг продължава да вали, температурата е 2-3 градуса над нулата. Електричеството в 46-те села, останали без ток след поройните валежи през нощта, е почти възстановено. Без ток към момента са селата Бугутево, Киселчово, Дряново, Острица и Люляково. Електричеството в Чепеларе също е възстановено.

Ситуацията в Неделино засега е овладяна. Дъждът е спрял, нивото на реката е спаднало с около метър.

В община Баните е нарушено електроснабдяването, прекъснати са и част от телефонните връзки. Паднали са много подпорни стени. Прекъснати са пътищата към село Босилково.

Оперативни групи на МДПБА в столицата и в засегнатите райони следят обстановката и имат готовност за незабавна реакция.