Министър-председателят Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха с хеликоптер строителството на "Балкански поток".

Като ключов проект за пазарната интеграция, Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който пристигна на еднодневно посещение в България по покана на премиера във връзка с изграждането на АМ "Европа" и "Балкански поток".

В началото на месец ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш, Сърбия.

Снимка 481652

Източник: МС

Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари месец тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

Във връзка с "Турски поток", Борисов коментира, че газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции - КС "Расово"и КС "Нова Провадия". Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток", уточни още той.

Снимка 481653

Източник: МС

По отношение на изграждането на АМ "Европа" премиерът изтъкна, че изграждането му е важно не само за България и Сърбия, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия. Министър-председателят акцентира върху напредъка по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница. Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината, поясни още той.

АМ "Европа" ще свързва ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе, коментира още Борисов.

Стойността на инвестицията е 117 млн. лв. и се финансира изцяло от републиканския бюджет.

Разгледано бе и подземното газово хранилище "Чирен", което се използва за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като активният му капацитет е 550 млн. м3