Премиерът смята да закрие Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според него това е напълно ненужен орган.

Това заяви за предаването на Нова телевизия „Здравей, България" самият министър-председател Бойко Борисов.

Той очаква предложение от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков как да се поемат функциите на БЕХ.

До 1-2 седмици ще го закрия, категоричен бе Борисов. Няколко министри от предишния кабинет ще получат присъди, прогнозира още премиерът.

Борисов обеща пълна прозрачност при поръчките за изграждането на лотовете на магистралите.
Цялата отговорност според него за изграждането на магистралите ще носи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"Харесваше ми да си бъда главен секретар, но сега като отговорност, като амбиции, желание и възможност да променя нещо, разбира се, че се раздавам повече", сподели още Борисов.

„Поне десет пъти е по-лесно да си премиер, отколкото кмет", посочи още той и допълни, че това е така, защото никой не ти пречи.

Борисов коментира категоричната си победа на изборите, като посочи, че хората са искали управлението на тройната коалиция да спре. Според него същото е било пожелано и от Брюксел.

Никой от моите министри не краде. Спокойно заставам зад това твърдение. На мен също не ми трябват пари, ако исках можеше да имам още този месец 30-40 милиона. Аз съм 10 години във властта. За това време ако съм искал - да съм крал

„Брюксел ни спря парите преди една година. За да ги спрат, 1-2 години преди това е имало предупреждение към предишните управляващи. Спрели са ни парите - народът не гласува за тях. Сега е ред на правосъдието", коментира още той.

"Ако успеем да започнем да си връщаме пари от Брюксел, това си е само наш успех, на никой друг, защото ние сме заварили пасив и спрени програми", категорично заяви Борисов и добави, че постът на Меглена Плугчиева е бил един параван за пред Брюксел.

„Меглена Плугчиева е била един параван за пред Брюксел, за да си правят далаверите в България, а тя като отиде там, да им обяснява, че е много хубаво положението. Оттам, понеже са знаели, че тя не е в далаверата, към нея имат добро отношение, но не са й повярвали и затова са толкова тежки санкциите", обясни премиерът.

Хората са ми дали доверие и очакват, че ако науча за провинения на някой от държавния апарат, ще взема адекватно решение. Те знаят, че имам характер и не им давам да крадат, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Все още няма окончателно решение дали ще продължим да обслужваме заема от 500 млн. лв., взет от предишното правителство за АЕЦ „Белене", или ще върнем средствата в резерва.

„Ако продължим да обслужваме кредита това ще струва на държавата по 20 млн. лв. годишна лихва", уточни Борисов.

ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години, за да се сложат нещата в държавата в ред

Той допълни, че продължи да се преговоря и по договора за правителствените самолети. Борисов се надява, че няма да загубим безвъзвратно платените досега 14 млн. лв., а с известно доплащане ще можем да получим „нещо". Предстоят консултации с „Дойче банк" по случая, посочи още премиерът.

„Никой от моите министри не краде. Спокойно заставам зад това твърдение. На мен също не ми трябват пари, ако исках можеше да имам още този месец 30-40 милиона. Аз съм 10 години във властта. За това време ако съм искал - да съм крал", каза още Борисов в отговор на въпрос дали все пак той или някой от кабинетът му няма да се изкушат от облагите на властта.

Той допълни, че ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години, за да се сложат нещата в държавата в ред.

Бойко Борисов заяви още, че разумните държави по света още миналата година са започнали да работят по антикризисните си мерки, а „правителството на Станишев до последно е харчило безогледно".