„Бойко, "Кремиковци" ще те надживее"

С такъв лозунг работниците от металургичния комбинат се обявяват срещу позицията на кмета, че предприятието е най-големият замърсител на София.

С протести пред държавни институции работниците ще изразят недоволството си от забавянето на заплатите и социалните надбавки.

Друг издигнат на площад "Ал. Невски" лозунг е „Станишев, ако не махнеш Прамод, ще те махнем теб".

Металурзите скандираха и „Томов вън", може би разочаровани от това, че Изпълнителният директор на комбината АлександърТомов беше обещал да се присъедини към протеста, но поне в началото не се беше появил.

Митингите са организирани от синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в комбината.

Синдикатите се обявяват против спиране на работата на комбината, с което ще бъдат обслужени корпоративни интереси.

Протестното шествие започна от площад „Александър Невски" в 8.00 часа.
В момента според синдикати на площад „Александър Невски" са се събрали над 4 хиляди човека.
Очаква се от „Кремиковци" да пристигнат още 18 автобуса, т.е. още 1000 души.

Който иска да затвори „Кремиковци", иска да затвори държавата
министър Димитров

След като се събраха, протестиращите тръгнаха към Министерството на икономиката и енергетиката, където започна протестен митинг.

Васил Яначков от КНСБ заяви - „Тук сме, за да кажем на правителството, че никой не може да си играе със съдбата на кремиковските работници."

Работниците поискаха среща с министър Петър Димитров, след което зам.-министър Лючезар Борисов излезе пред Министерството на икономиката и енергетиката и каза, че министърът ще се срещне с 10 души от протестиращите.

Работниците скандираха „Излез отвън" и малко по-късно министърът на икономиката излезе лично при работниците и заяви, че държавата е на тяхна страна.
Който иска да затвори „Кремиковци", иска да затвори държавата, заяви министър Димитров.

Той увери работните, че държавата няма да позволи затварянето на „Кремиковци". Призова ги да продължат работа, без да има извънредни ситуации.
Появяването на министъра пред работниците е символичен акт за това, че те са чути и държавата е на тяхна страна, посочи още Димитров.

Малко преди 10.00 часа протестното шествие се отправи към Министерски съвет, като металурзите заявиха, че там също чакат срещи.
Там обаче, металурзите се отказаха да внесат декларация, тъй като се обидиха, че твърде низш чиновник ги е приел, докато те искат среща с премиера Станишев.

Александър Томов не се появи както се очакваше. В тази връзка лидерът на "Подкрепа" д-р Тренчев коментира пред, че познава Томов от 90-та година и на него не може да се вярва - Този човек е един лъжец, посочи синдикалистът.