Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение, съобщават от НИМ.

Молбата е това да стане по взаимно съгласие и поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Пред News.bg проф. Димитров заяви, че е имал тежко лято, а и малко е боледувал.

Като причина за оттеглянето си той посочи възрастта, умората, но и усещането, че е свършил полезни неща.
"Аз съм като ония боксьори, които сами слизат от ринга, когато са на върха, не се оставям да ме бие някой млад боксьор", заяви той.

Относно плановете си проф. Димитров каза, че ще пише повече и ще остане съветник на новия директор: "да му давам акъл. Конкурс (за нов директор на Националния исторически музей - б.р.) не знам дали ще има, от министерството може да са набелязали някого", заяви проф. Димитров. 

Той се надява да има повече време за писане. "Ще спечели науката", оптимист е досегашният директор на НИМ.

Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 г.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Дипломира се по специалност история и археология в Софийския държавен университет, защитава докторат по история.

Проф. Божидар Димитров е доктор на историческите науки, старши научен сътрудник II степен от декември 1985 г. Той е почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ).

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ).

Проф. Димитров става член на БКП в началото на 70-те години на ХХ век и постепенно се издига в партийните среди. След преименуването на партията преминава в БСП.

Преди парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и подкрепя ГЕРБ, като е избран за народен представител, издигнат като мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район. В първия кабинет "Борисов" той бе министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина.