Европейската комисия отказа днес да потвърди предстоящото споразумение между ЕС и Либия за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, предаде АФП.

По-рано представител на фондация "Кадафи", ръководена от сина на либийския лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, е заявил, че извънсъдебно споразумение може да бъде постигнато до 22 юни.
Либийски източници заявиха, че едновременно изявление може да бъде направено на 22 юни в Триполи и Брюксел, където се провежда среща на върха на ЕС.

Междувременно адвокатът на осъдените на смърт в Либия шестима български медици Еманюел Алтит заяви пред френското Радио Франс ентернасионал, че той и неговите клиенти далеч не са спокойни въпреки перспективите за уреждане на казуса между Либия и ЕС, защото, по думите му, в Либия всичко е възможно, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Освен това стана ясно, че срещу българските медици в Либия е бил подаден още един иск за клевета, съобщи от Триполи посланик Олшевски.
Делото по този иск е насрочено в Районния съд в Триполи за 27 юни. Очакванията на посланика са, че тогава то ще бъде отложено.

Припомняме, на 27 май Районният съд издаде оправдателни присъди по жалбите, заведени срещу българските медицински сестри и палестинския лекар по обвинение "клевета".

Делото беше образувано по жалби на либийските служители, провели следствието през 1999 г. След оправдателните присъди офицерите заявиха, че ще обжалват пред апелативна инстанция.

Посланик Олшевски уточни, че новият иск е от либийски офицер, който не се присъединил към останалите и сега подава жалба индивидуално. По думите на Олшевски, медицинските ни сестри са уведомени за новия иск.