Наближава традиционния събор на левицата на Бузлуджа. Организацията в червените редици кипи с пълна сила.

В петък на 27 юли вечерта на Бузлуджа ще се прави светлинно шоу за звездата. Там ще има и палатков лагер. Концертът по случай празника е на 28 юли.

Засега обаче социалистите не са искали разрешение да запалят звездата на паметника. Към момента преписка с такова искане не е постъпвала в Областна управа - Стара Загора, заяви за News.bg Мариана Кръстева, главен секретар на Областната управа.

Там никак не е безопасно, подчерта тя, обяснявайки, че Областната управа следи за състоянието на паметника, за да няма инциденти.

Обезопасили сме паметника и района, изтъкна Мариана Кръства.
Все още обаче проблемът със собствеността на паметника не е уреден. Червените близо година не си вземат комплекса, който кабинетът им прехвърли.

Областна управа Стара Загора в същото време продължава да се грижи за рушащия се монумент, като областният управител Недялко Недялков и заместниците му Димитър Драчев и Петко Карагитлиев извършиха поредна инспекция на паметника на Бузлуджа на 5 юли.

По разпореждане на областния управител е била заварена металната врата към монумента. Проверката констатира, че за пореден път катинарите на металната врата са разбити и в опасния рушащ се паметник ръководството на областна администрация Стара Загора отново завари чуждестранни туристи и деца.

Поради съществуваща непосредствена заплаха за живота и здравето на хората, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна през ноември месец миналата година безвъзмездна финансова помощ в размер на 36 442 лв. за изграждане на обезопасителни съоръжения в района около сградата на Дом-паметник връх „Бузлуджа".

Веднага след това се извършиха обезопасителни действия, входовете към паметника на Бузлуджа бяха зазидани, отворените шахти покрити с решетки, а страничните проходи, през които се влизаше нелегално, бетонирани.

На много места обаче продължава да съществува опасност от пропадане, което прави сградата негодна за ползване, констатира Областната управа в Стара Загора.
Материалите, с които са направени мозайките са изчезнали, мраморът по коридорите и стъпалата също липсва, накърнена е и цялостта на метални конструкции.

Домът-паметник, който все още е държавна собственост и за чието стопанисване отговаря областната управа в Стара Загора, е с нарушена конструкция, неукрепени и рушащи се части, негоден е за експлоатация и има реална опасност от инциденти, смята областният управител.

Припомняме, на свое заседание на 30.09.2011г., Министерски съвет взе решение за прехвърляне безвъзмездно на Българска социалистическа партия, правото на собственост върху сградата на Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа".

Още през септември 2011 г. областният управител на област Стара Загора изпраща до председателя на БСП Сергей Станишев проекто-договор за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имота, както и да организира предаването му.

Последва ново писмо през февруари 2012 г. До настоящия момент от страна на ръководството на БСП поисканото писмено одобрение или друго становище във връзка с прехвърлянето на собствеността не е постъпвало в Областна администрация Стара Загора, информират от пресцентъра на ОУ-Стара Загора.

Днес депутатът от БСП и бивш заместник-регионален министър Димчо Михалевски, заедно с двама строителни експерти, е проверил състоянието на Дом-паметника „Бузлуджа".

Инспекцията им е била във връзка с това, че депутатът трябва да докладва пред Изпълнителното бюро кое от паметника е годно, кое трябва да се смени, за да си направи столетницата разчети колко ще й струва ремонтът на „Бузлуджа".

"Погромът вътре е пълен, всичко е ужасяващо", посочи социалистът. Позитивното, според него е, че носещата метална конструкция на купола на чинията е в много добро състояние.

Михалевски подчерта, че паметникът не е в състоянието, в което е бил конфискуван от БКП през 1991 г. Ще трябва голяма част от паметника да построим отново, обясни Димчо Михалевски. Този Дом-паметник е знаков за България, смята още червеният депутат и допълни, че според него е важно да има обществен и национален консенсус за значението на „Бузлуджа".

За да се направи точна сметка колко ще струва ремонтът на „Бузлуджа" сега се издирват архитектурните и инженерни чертежи на монумента, скрити най-вероятно в някое забравено чекмедже на някоя държавна институция. Михалевски обаче е оптимист, че бързо ще се намерят необходимите документи, за да могат експертите да направят точна оценка колко ще струва възстановяването на монумента. Когато разчетите са готови, въпросът ще бъде поставен за разглеждане в Изпълнително бюро.