Министерството на околната среда и водите подпомагат туризма в контекста на опазването на природата чрез спазване на всички екологични норми.

Това заяви Джевдет Чакъров на Втората национална конференция „Пари за туризъм и екология", която се провежда в хотел Шератон".

Министърът уточни, че по оперативна програма Околна среда" е отпусната финансова рамка в размер на 1 милиард и 800 милиона евро. Приоритет за екоминистерство е изграждането на пречиствателни станции за отпадните води по цялото Черноморие.

По такива проекти участие за заявили 167 общини, а общата стойност на заявените проекти във водния сектор е 500 милиона евро.

Министърът подчерта, че екоминистерството е отворено към предложенията на всички общини, но заяви че малките и средните общини са по-активни, заради което той призова големите, особено крайморските общини, да работят по-активно.

Министърът заяви още, че трябва да се положат повече усилия в областта на разделното събиране на отпадъци.

„Ако се придържаме към един щадящ природата подход към туризма, ще можем да привлечем и по-състоятелни и по-заможни туристи", заяви още министърът.

Министър Чакъров бе категоричен, че ще бъдат усвоени всички средства по програма ИСПА. Той допълни, че е имало закъснение по проекта за изграждане на водния цикъл на София, но вече всичко е в график и в момента няма закъснения по нито един проект.

Министър Чакъров подчерта, че гражданите по всички екопроекти ще бъдат системно информирани и ще имат възможност да ги следят в развитие медиите, институциите, както и партньорите от Брюксел.

Официален гост на конференция бе и председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Той заяви, че един от големите проблеми пред човечеството е изчерпването на природните ресурси като вода, дървесина, петрол.

Моллов подчерта, че това налага в началото на 21 век да вложим в природата много усилия, пари и грижа. Той призова да се намери допирната точка между непримиримите еколози и нуждите на бизнеса.