Програма за сътрудничество подписаха министър Румен Петков и Г-н Карл Петер Брух, заместник-председател и министър на вътрешните работи и спорта на федералната провинция Райнланд-Пфалц.

Сред акцентите в програмата са обмяната на опит при превенцията на пожарите, сътрудничеството в обучението на кадри, борбата с интернет престъпленията и интелектуалното пиратство.

Друг важен акцент в споразумението е поставен върху един от най-важните проекти, по които от години работи българското МВР  - "Полиция в близост до обществото".

"Винаги съм считал, че България е част от Европа, тя е основна ключова страна и трябва да я подкрепяме", е заявил Карл Петер Брух на срещата, съобщават от МВР.

Българският вътрешен министър е подчертал добрите партньорски отношения, датиращи от 2004 г.

Изцяло  е изпълнена съвместната програма за периода 2005-2006 г, в която бяха залегнали провеждането на семинари, обменът на опит между полицейските служби.

Беше реализиран проект за откриване на Център по превенция, изграден на територията на столичния район Подуене.

По време на разговорите двамата министри са констатирали, че на този етап няма престъпления, извършени от български граждани на територията на провинция Райнланд-Пфалц, няма и такива регистрирани с граждани от провинцията в България.

Брух е уверил българския си колега, че провинцията ще продължи да оказва техническа помощ на МВР в изграждането на модерна лаборатория за ДНК анализи, област, в която българските експерти са постигнали много високо ниво.