Централната избирателна комисия (ЦИК) отвори днес офертите на четирите фирми, които кандидатстват по обществената поръчка за 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, предаде БГНЕС.

"Става дума за един доста голям разход. Комисията реши, че е оправдано да се направи предварително проучване. На фона на очакваните разходи за техническото осигуряване на машинното гласуване, разходите за такова проучване са пренебрежимо малки. От тази гледна точка е смислено да се направи, защото може да доведе до събиране на информация, която може да ни бъде полезна, както и до икономии при реализацията на този проект", обобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Техническата част на офертата ще има по-голяма тежест във финалната оценка на кандидатите.

Определеният срок за извършване на проучването е 2 месеца.

ЦИК обжалва решение на Административния съд за машинното гласуване

ЦИК обжалва решение на Административния съд за машинното гласуване

Задължението на ЦИК е записано в Избирателния кодекс

ЦИК обжалва пред ВАС решението на Административен съд - София, задължаващо я да въведе задължително машинното гласуване. Делото бе заведено от бившите депутати от "Реформаторски блок" и настоящи членове на "Демократична България" Петър Славов и Мартин Димитров, защото от Комисията не предприеха действия по въвеждане на машинното гласуване, въпреки че това бе заложено като промяна в Изборния кодекс.

Аргументът на ЦИК бе, че парите трябва да бъдат отпуснати от правителството, но в началото на месец август от финансово министерство съобщиха, че имат готовност да осигурят средствата.

"През октомври ще има заседание на ВАС по този въпрос. Двете процедури нямат общо една с друга. ЦИК е задължен да действа съгласно задълженията, които има по Изборния кодекс. Той в момента е такъв, че би трябвало да направим всичко възможно, за да осигурим машинно гласуване за предстоящите избори за европейски парламент догодина. Комисията ще работи по това, независимо от изхода на обжалването", каза още Томов.