В болница "Св. Анна" в София (Окръжна болница) са заети 100% от леглата в COVID отделенията, съобщи БиТиВи. От предвидени 160 легла в момента пациентите са 168. От тях шестима са ваксинирани.

Наблюденията на д-р Рада Прокопова, която заяви пред БиТиВи е, че новият "Делта" вариант на вируса действително е по-заразен и по-бързо се разпространява. Има и тенденция към по-тежко протичане при млади хора.

"Друга една основна разлика е начина, по който започва самата коронавирусна инфекция. В момента започва с доста сериозна висока температура около 39-40 градуса, в рамките на седмица. Бих казала, че по-бързо се развиват белодробните усложнения. Преди бяха след седмия или десетия ден. В момента имам усещането, че още към четвъртия, петия ден имаме налични пневмонии", уточни д-р Прокопова.

1867 са новите случаи на COVID-19

1867 са новите случаи на COVID-19

43-ма загубиха битката с пандемията - 90.70% от тях не са били ваксинирани

В неделя дежурен лекар в едно от COVID отделенията е д-р Богдан Пенев. На неговия етаж има 35 легла за болни от коронавирус, всички са заети. В момента лекува от пневмония 40-годишен мъж, който е имал само граничен диабет.

Сред болните, за които се грижи д-р Пенев, има само една ваксинирана жена и тя е приета, защото е трябвало да постъпи за лечение в друго отделение, но се оказала позитивна за COVID-19.

Призивът на лекаря е да се ваксинираме. "Потенциалната вреда от ваксината - 0,05%, е несравнимо по-малка от потенциалните вреди от COVID-19 - смъртността е 1,5-2%, плюс още 20% тежко боледуване", каза д-р Пенев.

А в Благоевград няма да бъдат открити ковид зона и триажен кабинет в Благоевград на този етап заради липсата на лекари.

Без ковид зона в Благоевград заради липса на лекари

Без ковид зона в Благоевград заради липса на лекари

Ще монтират вендинг машина за лекарства